У нас финансовите активи на хората се увеличили до 100 млрд. основно

...
У нас финансовите активи на хората се увеличили до 100 млрд. основно
Коментари Харесай

След проучване в 60 държави: Идват бедни години за домакинствата

У нас финансовите активи на хората се нараснали до 100 милиарда главно поради ръста на депозити и застраховки
Очаква се световните финансови активи в света да намалеят с повече от 2% през 2022 година, което ще е първото доста заличаване на финансово благосъстояние след финансовата рецесия през 2008 година В действително изражение

домакинствата ще изгубят една десета от богатството си

Това предвижда  докладът  Allianz Global Wealth Report, който наблюдава положението на активите и отговорностите на семействата в близо 60 страни.  

За разлика от 2008 година, която беше последвана от релативно бърз поврат, този път средносрочната вероятност е мрачна: междинният номинален напредък на финансовите активи се чака да бъде 4,6% до 2025 година спрямо 10,4% през предходните три години, се споделя в отчета.

Според него 2022 година

бележи повратна точка за световните финанси

Войната в Украйна, която затрудни възобновяване след COVID-19, безусловно е обърнала света с главата надолу: инфлацията  е висока, силата и храната са незадоволителни, а паричното стягане притиска стопанските системи и пазарите.

За България е маркирано, че брутните финансови активи на семействата са нарастнали с 6,1% през 2021 година до 100 милиарда евро,

което е под дългосрочната средна стойност

от 7,5% годишно през последното десетилетие.

Един от моторите на растежа у нас са активите под формата на застрахователни и пенсионни фондове, които означават устойчиво нарастване от 13%, подхранвани от възходящия дял на новите спестявания в размер на 1,4 милиарда евро. 

По-голямата част от новите спестявания обаче се озоваха в банкови депозити, които са 3 милиарда евро, увеличавайки тeзи активи с 9,8%, написа в отчета.  

Ценните бумаги, въпреки това, означават растеж едвам с 2,2% през 2021 година, много под дълготрайната междинна стойност от 6%. Освен на неуверения български фондов пазар това се дължи и на слабите доходи в страната от едвам 0,5 милиарда евро, а

това е намаление със 75% в сравнение с предходната 2020 г.  

Нетните финансови активи се усилват с 4,9%, като на глава от популацията са 11 410 евро, което подрежда България на 36-о място в изследването.

По отношение на дълга на семействата у нас през 2021 година той се е повишил с 10,8%. Съотношението дълг към Брутният вътрешен продукт се резервира на равнище от 31% с помощта на мощния стопански напредък. Това съответствие при почти на междинната стойност от 33% за страните от Източна Европа - членки на Европейски Съюз, е маркирано в отчета.

Според него 2021 година евентуално

е последната година на старото  “ново обикновено ”

със мощни фондови пазари, задвижвани от паричната политика. Домакинствата по света са се облагодетелствали доста - за трета поредна година световните финансови активи са нарастнали с двуцифрено число, достигайки 233 трлн. евро, което е растеж с 10,4%. През последните три години това благосъстояние се е нараснало със зашеметяващите 60 трлн. евро. 

Три района се открояват с максимален растеж на активите: Азия, само че без Япония, където растежът е 11,3%, Източна Европа, където е 12,2%, и Северна Америка с 12,5%.

В същото време обаче отчетът отбелязва и мощно покачване на дълга. Според данните в края на 2021 година дългът на семействата в международен мащаб възлиза на 52 трлн. евро. Годишното нарастване от 7,6% доста надминава дълготрайната междинна стойност от 4,6%, даже и растежа през 2020 година от 5,5%.

“Рязкото нарастване на дълга при започване на световна криза е обезпокоително, разяснява Патриша Пелайо Ромеро, съавтор на отчета. “През последното десетилетие дългът на семействата в разрастващите се пазари е повишен с двуцифрено число и над пет пъти по-бързо от скоростта, следена в развитите стопански системи.

Все отново общите равнища на дълга наподобяват управляеми, само че поради мощните структурни насрещни ветрове, пред които са изправени тези пазари, съществува действителна опасност от дългова рецесия ”, добавя тя.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР